Nu går vi för 100% lokalt!

Handeln i Kalmar är stadens näst största arbetsgivare, varje dag går tusentals människor till jobbet i våra butiker, caféer, restauranger, frisörsalonger och övriga verksamheter.

Visste ni också att Kalmar har ett av landets högsta handelsindex? Ett handelsindex talar om huruvida en stad har många inresande eller många frånresande konsumenter. Ligger en stads handelsindex under 100 betyder det att invånare lämnar staden för att handla på annan ort. Ligger det tvärtom över 100 betyder det att staden tar emot konsumenter utifrån. Vårt handelsindex har under många år legat stadigt runt 150, det är jättehögt. Endast gränskommunerna mot Norge och Falkenberg ( Ullared ) slår oss på fingrarna.

Det gör att de nuvarande reseförbuden och rekommendationerna om att stanna hemma i sin stad påverkar handeln kraftigt. Vi saknar Gotlänningarna, Karlskronaborna och alla andra handelsturister som normalt sett besöker Kalmar varje vecka året om. Det betyder att det där med att handla lokalt…det är på riktigt och har aldrig varit så viktigt som nu.

Men frågan är om alla förstår?

I veckan hade jag ett samtal med en bekant på stan där hon hjärtligt beskrev sin djupa oro över att Kalmars butiker och restauranger inte skulle klara sig genom krisen….nu måste vi ju verkligen värna om de lokala företagen tyckte hon. Helt rätt, men i slutet av samtalet framgick det att dottern snart fyller år och att min bekant hade köpt henne ett presentkort från Zalando.

Inget ont i det men när vi väljer att beställa varor från ett företag som Zalando, så stannar inte en enda krona i Kalmar, de stannar antagligen inte ens i Sverige. Zalando är ett tyskt bolag med sitt huvudkontor utanför Berlin där det arbetar över 2000 IT-specialister som med hjälp av teknik och data hittar och bearbeta kunder som min bekants dotter vid rätt tillfälle och på ett sätt som just hennes dotter gillar. Då är det är inte lätt för en lokal butiksägare att konkurrera digitalt, det är en butiksägare mot 2000 IT-specialister.

Butiksägaren kan istället konkurrera med den lokala närvaron, företagets unikitet, den personliga servicen, relationerna, kvalitén, hållbarheten, sina tjänster, sitt hantverk och upplevelsen i mötet med människor. Det vinner i min bok varje dag i veckan.

Men mitt i denna kris där många håller sig hemma blir nätet en lösning, då måste vi Kalmarbor göra ett aktivt val. Trots att den lokala butikens ibland enkla men dock charmiga e-handelslösningar inte lever upp till samma nivåer som Zalando, så är det ändå där vi behöver vara, och dessutom går utveckling snabbt, det är många som nu digitaliserar sina verksamheter i högt tempo. Var där och ta emot dem.

Precis som Löfven sade på gårdagens presskonferens:

” Alla svenskar har nu ett val, att tänka på andra eller bara tänka på sig själva. De två valen har man att göra som individ och människa, och efter den här krisen kommer alla fundera på, vad gjorde jag? ”

Så tänk ett steg längre, tänk 100% lokalt under lång tid framöver för att hjälpa vår stad genom detta. Både privat och på jobbet, köp era kontorsmaterial här, köp era födelsedagspresenter här, köp era möbler här, glöm Linas matkasse nu är det mat från den lokala butiken som gäller och vill dottern ha ett presentkort, ja då finns Handelsstadens Kalmar och en massa andra lokala varianter. Jag lovar att med det breda utbud som finns här så kommer hon att hitta något hon vill ha. Kalmar är bra på shopping – Kalmar är bra på det lokala.

Och på tal om nätet…håll utkik efter en nyhet i helgen! För samtidigt som jag upplever en viss passivitet så har jag och kollegorna i Handelsstaden Kalmar istället gasat och intensifierat vårt samarbete ytterligare. Precis som företagen där ute så måste vi anpassa oss efter situationen, skifta fokus, tänka nytt och ta fram lösningar för att hjälpa våra lokala företag att ta sig igenom detta men också för att vara rustade för vad som kommer sen. Lanseringen sker nu på lördag och ja, den kommer att hjälpa er att välja 100% lokalt. Alla verksamheter i Kalmar är välkomna att delta helt kostnadsfritt. Mejla oss på info@handelsstadenkalmar.se om ni är nyfikna, det tar max två minuter att hoppa på.

Men först – i City tjuvstartar vi idag helgens Street Shopping på denna soliga skärtorsdag! Välkomna in och möt våra verksamheter ute i friska luften och passa samtidigt på att besöka den nya fotoutställningen ”Värdefulla Vatten” längs med Kaggensgatan – väl värt ett besök och så länge vi är friska och håller avstånd kan vi absolut ta en promenad genom City!

Tack för ert engagemang – nu går vi för 100% lokalt tillsammans!

//Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan