Att värdesätta det vi har.

Underbara sommar! Uteserveringarna fylls med glada semesterfirare, på kullerstenarna strosar folk omkring med svalkande glassar i händerna och från Stortorget kan man kan nästan höra plasken från Kattrumpans badbrygga. Kalmar är en fantastisk sommarstad och stadskärnan står i centrum på så många sätt.

Det är ingen vanlig Kalmarsommar, vi har mycket nytt att förhålla oss till. Jag upplever att man är bra på att hålla avstånd och att det är en god stämning. Men vi saknar såklart musiken på Larmtorget och alla härliga evenemang. Vi kan dock få några smakprov. Installationer i stadskärnan ger oss en känsla av det som många förknippar med sommarminnen från Kalmar. På Stortorget kan vi uppleva det magiska ögonblicket när Ironmans deltagare går i mål, på Larmtorget kan vi höra Lennart Palm sjunga om Kalmar och på Sveaplan har det byggts upp en sandskulptur som får oss att minnas den internationella festivalen.

Denna vecka har vi också startat upp ett underbart samarbete med några av Kalmars lokala konstnärer som på plats skapar målningar direkt på våra skyltfönster. Det blir en unik konstvandring och ett spännande sätt att lyfta in konsten i stadskärnan, vi kallar det för Galleri Kvarnholmen. Krisen lockar fram Kalmarbornas kreativitet och när vi alla jobbar tillsammans för att ta vara på det växer nya besöksanledningar fram.

Och på tal om besöksanledningar, när vi frågar våra besökare vad som är det bästa med Kalmar City så lyfter de ofta fram det breda utbudet, den vackra och historiska miljön, att Kalmar är en stad med så mycket mer än vad de förväntat sig och att allt dessutom ligger så nära. Faktum är att hela stadskärnans utbud finns tillgängligt inom tio minuters promenadavstånd vilket är en enorm styrka. Om just detta blev jag nyligen påmind om av ett par kollegor från branschen som var här och hälsade på från en annan del av Sverige. Många stadskärnor är mer geografiskt utspridda vilket kan vara en utmaning. Ni har ju tom en stadsmur runt er poängterade de. Jag log och njöt av kunskapen av att det är en av få bevarade stadsmurar som man faktiskt kan gå på.

Vi som bor här tar ibland det vi har för givet, vilket inte är konstigt. Det är lätt att bli hemmablind och fastna i saker vi tycker borde vara bättre eller göras annorlunda. Men är det något som den här krisen har fört med sig så är det väl just känslan av att värdesätta det vi har och det som verkligen betyder något. Familjen, hälsan, tid med nära och kära och platsen vi befinner oss på får extra stort fokus.

Och det märks att Kalmarborna bryr sig om sin stadskärna, platsen är ofta ett ämne för debatt men precis som i alla frågor så är det viktigt att vi ser helheten och baserar debatten på fakta. Vår attityd och den bild vi sprider påverkar många gånger mer än de frågor vi debatterar. Vi har en fantastisk stadskärna med så många starka unika värden och den senaste tidens satsningar som sker trots krisen vittnar om platsens fortsatta attraktivitet, det är viktigt att vi ser det. Om detta pratar jag mer om i nedan publicerade artiklar:

Kalmar Posten 10 juli 2020

Barometern 6 juli 2020

I sommar hoppas jag att du njuter av allt det som Kalmar har att erbjuda. Checka in på ett av stadens hotell, njut av god mat och lokal shopping, ta del av stadsvandringar, lär dig mer om vår historia, besök slottet, muséerna, ta ett dopp i Kalmarsundsparken, kanske vågar du hoppa från det nyöppnade hopptornet eller klättra i höghöjdsbanan på Stensö, testa kajakpaddling i Systraströmmen eller varför inte ta en promenad uppe på vår unika stadsmur, köp med dig en picknick och njut av ledig tid i Sveriges bästa stad att bo i – och besöka!

Jag önskar dig och dina nära och kära en fortsatt underbar sommar, ta hand om varandra och tack för att du läser!

//Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City

#tillsammansförkalmar

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan