Åsa Andersson

Berätta om dig själv.

Jag är uppvuxen i Rockneby norr om Kalmar och bosatt sommartid på Revsudden sedan 1978. Jag har studerat på olika förberedande konstskolor i Sverige samt fortsatte mina konststudier i Storbritannien. Jag har i perioder undervisat i fri konst med specialintresse för grafik, artist’s books och plats-relaterad konst, arkitektur och olika typer av ’rumslighet’. Jag har även gått skrivarkurser och trivs i gränslandet mellan bild och text. För den som är nyfiken har jag en hemsida: www.puderfilosofi.se

Vad vill du förmedla med din konst i allmänhet?

För några år sedan registrerade jag namnet ”Puderfilosofi” på min konstnärliga firma. Det är lite knäppt men på fullt allvar. Det här är en beskrivning från min hemsida:

”Puderfilosofi står för ett förhållningssätt som handlar om att uppmärksamma även det finkorniga. Det som knappt syns men som kan sägas utgöra ett kitt. Det som till och med kan vara explosivt. Puder kan vara den tunnaste barriären, en sårbarhet mellan en kropp och den värld den är en del av. Filosofi kan vara en väg att undersöka verkligheten, de hårda gränserna, men även drömmarna, förnimmelserna och allt det som överskrider.” 

Mer konkret har jag nyligen gjort publikationen ”Ömtåliga konstruktioner, tio häften” som är på totalt 376 sidor. Häftena utgör olika poetiska rum med bilder och texter som speglar mina konstnärliga intressen. Bilderna består av fotografier, grafiska tryck, akvareller, objekt mm. Jag tycker om att blanda olika material och tekniker samt ’konstnärligt svara’ på saker som redan existerar. Läs mer om publikationen här: http://puderfilosofi.se/?page_id=686

Berätta om just detta konstverk.

Jag fick en spontan känsla av att ”här vill jag vara” i slutet av semestern bland Revsuddens tallar. Jag tänkte först kanske måla ett svävande moln mellan trädstammar. Men när jag tog ett morgondopp i Kalmar sund gled de olika idéerna ihop till ett bokmärke med ett skepp. Skyltfönstret som jag målat på ligger på Kaggensgatan, och på samma gata fick jag som barn handla tillsammans med mamma Sonja och pappa Rolf. Vi var bl.a. på Signe Kullzéns Pappershandel som jag älskade (och än idag tycker jag om små sköra trycksaker). Vi besökte också Kalmar Skeppshandel som doftade av tjära och som sålde stora föremål med ett sorts praktiskt allvar. Jag tänker att en stads själ utgörs av de unika specialaffärer, konditorier mm som finns. Så mitt målade motiv, ett bokmärke med skepp hängande från en lina mellan två tallar, är en sorts hälsning till dessa två affärer. 

Hur var det att delta i projektet?

Det var en utmaning att med mycket kort förberedelsetid anta uppdraget, och utan att först ha tillgång till konstnärsmaterial, bil eller stege. Men det var så lockande att jag ändå tackade ja! Jag fick mycket god ’assistans’ av min barndomsvän Desirée som körde och hjälpte med praktisk handräckning, Karin på Häggbloms färghandel, samt den närliggande parfymeributiken och Stadium som lånade ut stegar. Att stå på stege och måla var roligt. Jag fann ett sorts metodiskt lugn mitt i den levande stadsmiljön. Att få måla tallstammar i naturlig storlek var frigörande. Flera förbipasserande hejade på arbetet vilket gav mig fint stöd. Jag är mycket tacksam för att jag fick möjlighet att utföra uppdraget. Det gav mig också tillfälle att återkoppla till mitt intresse för plats och arkitektur.

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan