Nu möter vi hösten tillsammans!

Kalmarbor, det här är till er – TACK! Ni visar verkligen hur viktig en levande stadskärna och det lokala näringslivet är för er. Så många fina initiativ och kreativa idéer vi tagit emot under krisen från både privatpersoner och företag. Tillsammans för Kalmar är ledord ni verkligen levt upp till. Vi ser er alla som viktiga ambassadörer för Kalmar City och ni ger oss massor med ny energi.

Våren var tuff…vi tappade hälften av besökarna över en natt, ett antal butiker stängde under kort tid och oron steg. Men sedan kom alla kreativa lösningar och sommaren. Reserestriktionerna lättade och turistsäsongen blev ändå bra. Vi levde inte upp till normal standard, besöksflödet är fortfarande långt under det normala på grund av många uteblivna evenemang och det finns flera andra stora utmaningar för många företag, men det har ändå varit mycket folk och många företag har trots allt haft en bra sommar.

Nu finns det såklart en oro över hur hösten blir. Kommer alla att jobba hemifrån igen? Kommer vi att fortsätta att gå ut och äta? Kommer vi att röra oss ute som vi gjort i sommar? Min känsla är att man upplever Kalmar City som en trygg plats. Det är luftigt och man rör sig mycket utomhus. Verksamheterna hanterar situationen bra, det är ingen trängsel och jag ser handsprit på varenda kassadisk. Jag hoppas också att det fokus som det lokala näringslivet fick inledningsvis i krisen håller i sig. Minns ni att jag utmanade er i våras med att handla, äta och konsumera 100% lokalt? Hur har de gått? Vad behöver ni för att kunna leva upp till det? Hemleveranser, take away, e-handel, boka egen tid i butiken är några av alla de tjänster som företagen tagit fram, vad mer kan vi göra för att underlätta för er? Ge oss er feedback – tillsammans hittar vi lösningar. 

Trots att vi är mitt i en stor kris och med respekt för företag som går på knäna så vill jag lyfta fram att det finns en stark framtidstro. Vi ser trender som tydligt talar för stadskärnans framtid. Jag pratar om den hållbara handeln, nischade och unika verksamheter,  intresset för mat, hantverk, konst, historia, att lära sig nya saker, suget efter upplevelser, kultur och möten mellan människor samt det faktum att vi hela tiden blir bättre på att nyttja och aktivera vår unika och historiska stadskärna. Företag har också börjat ringa igen, de letar lokaler hos oss och trots att vi är mitt i en kris har redan 20 verksamheter valt att nysatsa i Kalmar City under 2020. Förra veckan öppnade en ny butik, några veckor före det en ny restaurang och nu på måndag slår dörrarna upp för en ny Yogastudio mitt i City. Det som också gläder mig är att dessa nya företag ser det som en självklarhet att vara en del av vår samverkan och blir citymedlemmar på studs – Och ju fler vi är ju mer kan vi skapa!

Vi är många som tillsammans jobbar strategiskt och långsiktigt med stadskärnans framtid i fokus. Det kanske inte alltid märks på ytan men det görs mycket och engagemanget är stort från alla håll och just nu kraftsamlar vi. Både näringsidkare, fastighetsägare och kommunen har ett stort ansvar och en dialog har inletts kring stråkens utveckling och vikten av rätt hyresgäst på rätt plats. Senast idag deltog jag på ett webbinarium tillsammans med Visitas VD, Jonas Siljhammar som tryckte just på vikten av att inte ersätta lediga lokaler på bottenplan med exempelvis kontor, där behövs istället butiker, restauranger och andra besöksdrivande företag. Vi kommer också vilja ha med er Kalmarbor i det strategiska arbetet kring stadskärnan, jag återkommer till det.

Just nu görs det också som ni vet stora investeringar för framtiden i form av nya bostäder, ett nytt universitet, ett nytt kulturcentrum, en havspromenad, tillgängligheten förbättras och både kommun, fastighetsägare och näringsidkare vill investera ännu mer. Ni har säkert följt planerna i media för både nya hotell, bostäder och ett nytt p-hus. Vi tittar också på fler unika platser som går att utveckla, allt för att göra Kalmar City än mer attraktivt för både besökare, näringsliv och regionens invånare.

Våra 268 konsumtionsföretag kommer göra allt de kan för att fortsätta leverera det ni Kalmarbor vill ha på det sättet ni vill ha det. Just nu pågår vår planeringen för fullt inför hösten, vintern och julen. Vill du på något sätt delta i detta? Kanske är du grym på sång, dans, teater eller annat kul? Kanske vill du visa upp något, ställa ut konst eller bidra med utsmyckning eller annat som skapar stämning på ett tryggt sätt i dessa Coronatider? Tveka inte på att höra av dig, här finns alla möjligheter att använda stadskärnan som arena och vi tar gärna emot ännu fler Cityambassadörer, ju fler vi är som bidrar ju roligare blir det!

Avslutningsvis vill jag slå ett extra slag för helgerna i City, verksamheterna laddar alltid upp med extra mycket fredagsfeeling och lördagslyx på olika sätt. Det ordnas fortfarande med Streetshopping på sina håll, det bjuds på överraskningar, torghandeln lever upp ( ni har väl träffat våra nya kompisar där? ) och det är en extra go stämning vilket jag tror uppskattas av både våra weekendgäster och regionens invånare. Även söndagar är värda ett besök i City, vi har många söndagsöppna butiker och finns det något bättre än en promenad genom vackra Kalmar med ett fikastop i City just på söndagar?

Så när helgen kommer…se till att du hamnar i City!

Tack igen för all kärlek – vi ses på stan!

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City och stolt Cityambassadör.

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan