Kalmar – nu gör vid det här tillsammans!

Åtta månader har gått sedan vi skrev om #tillsammansförkalmar för första gången. Vi lyfte då vikten av att hjälpa varandra genom denna pandemi på olika sätt men också hur viktigt det är stötta det lokala näringslivet genom att handla, äta och uppleva saker på hemmaplan. 

Med den situation vi nu befinner oss i med kommande julhandel är detta om möjligt ännu viktigare idag. 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Kalmar – vi är bra på att handla lokalt. Det är inte en slump att vi har en så hög andel unika butiker, att handeln här är den näst största arbetsgivaren, eller att vi inte handlar i lika stor utsträckning på nätet som i resten av landet. Nu handlar det dock inte om att vara digital eller inte utan snarare om att oavsett kanal handla lokalt.

Vi kommer att få se en helt ny typ av julhandel i år. Handlarna konkurrerar inte längre bara med produkter, priser och kundupplevelser utan nu även med säkra butiksbesök och smidiga leveranslösningar. 

Stadskärnan har en stor fördel med sina kundgator utomhus vilket gör det hela lite lättare att hantera. Det koncept som vi tog fram i våras under namnet Kalmar City Street Shopping där våra butiker öppnade upp och mötte sina kunder ute på gatan bygger vi nu vidare på. Som kund beställer och betalar jag mina varor genom butikernas e-handel, sociala medier, telefon, swish osv och när jag ändå besöker stadskärnan för att ta del av den magiska julstämningen så hämtar jag samtidigt upp mina vackert inslagna julklappar utanför butiken. 

Du kan också spontanshoppa utomhus, då ringer du på butikens ringklocka, personalen kommer ut och hjälper dig, du betalar med swish och går därifrån med en fin shoppingkasse i handen. Svårare än så behöver det inte vara.

Det finns en massa andra lösningar som hemleveranser, boka egen tid i butiken, rött och grönt ljus vid entrén, take away, catering och privata behandlingsrum. Följ din favoritbutik, restaurang eller salong på sociala medier och ta del av vad just de erbjuder, om du vill så löser vi det mesta tillsammans.

Det kan också vara bra att planera årets julklappar, inte hetsa och köpa allt på samma dag. Utan sprid ut dina inköp över tid och låt varje julklapp betyda något för den du ger. 

Vi deltar även i år i den nationella kampanjen –  Local is the New Black. Det gör vi tillsammans med andra svenska stadskärnor just för att lyfta det lokala näringslivet och för att lyfta debatten om att handla både ekonomiskt och socialt hållbart för den plats du bor på.

Jag utmanar alla kalmarbor – nu går vi för en 100% lokal julhandel! 

#shoplocalforchristmas

Tack för att du läser – vi ses på stan!

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare i Kalmar City 

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan