Ingen Puls Utan Din

Idag är det den lokala handelns dag. En dag som firas över hela landet, framför allt i våra svenska stadskärnor. Centrumutvecklare och cityledare över hela landet lyfter denna dag tillsammans med sina fantastiska medlemmar. Det är en dag att hylla. För vad vore våra städer utan den lokala handeln? Ur ett historiskt perspektiv var det i stor utsträckning handeln som byggde staden och detta gäller alltjämt – om det inte finns någon handel finns det inte heller någon stad, läs mer om handelns betydelse för en attraktiv och trygg stad i Svensk Handels senaste rapport här!

Men tillbaka till ”Den lokala handelns dag” Vad kan passa bättre än att spendera denna soliga vårdag på stan och hylla just dina lokala favoriter med din närvaro. För det är just din närvaro i stadskärnan som skapar puls – stadens puls. Och det är precis det som kampanjen ”Ingen puls utan din” går ut på. Att förstå värdet och konsekvenserna av att handla, äta och uppleva lokalt, något som vi Kalmarbor verkligen visat att vi värderar högt ❤️ Så tänk på det varje gång du spenderar tid i stadskärnan – du bidrar!

Ni kommer se mer av denna kampanj under året som kommer, men först läser vi Björn Bergman, VD på Svenska Stadskärnors text som publicerades i medier över hela landet i samband med kampanjens lansering i november 2021:

Vad är din stadskärna värd? 

Du kanske aldrig reflekterar över frågan om varför din stadskärna är viktig, men det finns anledning att fundera över det. Du är nämligen med och påverkar vilken stadskärna du vill ha framöver, genom dina val. Vad är den värd för dig – för näringslivet, för miljön, för den sociala hållbarheten, för besökaren, för investeraren och för skatteintäkterna? Hur styrs din stadskärna? Vem bestämmer om den ska vara trevlig eller ful och tråkig? Fundera på det, men kom ihåg…ingen puls utan din. 

43 svenska städers samverkansorganisationer har enats i en nödvändig och viktig upplysningskampanj för att peka på betydelsen och värdet av våra stadskärnor. Man kanske inte alltid tänker på det men stadskärnan är viktig och tillhör oss alla, den blir vad vi själva gör den till. Den är vår känslomässiga bindning till staden och skyltfönstret för stadens attraktionskraft. Den skapar tillhörighet och samhörighet. Den lockar investeringar och talanger, skapar arbetstillfällen och lägger grunden för tillväxt. Därför kräver den också vår uppmärksamhet, omsorg och vårt gemensamma fokus.

Ingen part kan ensam ta ansvar för stadskärnans attraktivitet eftersom den bestäms av så vitt skilda delar som kommersiellt utbud, miljö, arkitektur, historia, trygghet, renhållning, tillgänglighet, kultur, nöje, service, etc. Vi har ett gemensamt intresse att värna stadskärnan, för när den blomstrar så innebär det många positiva konsekvenser som man inte alltid tänker på.

Sveriges stadskärnor omsätter ca 220 miljarder kronor vilket innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till drygt 30 offentliga miljarder i momsintäkter som bland annat går till vård, skola och omsorg. Här skapas lokala arbetstillfällen, i snitt 12% av de sysselsatta i en kommun arbetar i stadskärnan vilket motsvarar omkring 85 miljarder kronor till stat och kommun i inkomstskatter (källa: WSP). Att stötta sitt lokala näringsliv bidrar alltså till tillväxt, det inspirerar företagande och i slutändan kommer mer skattemedel genereras till välfärden. Därför gynnas inte bara näringslivet utan även skola, vård, omsorg och infrastruktur.

Det är i stadskärnan vi hittar de helt unika entreprenörerna, de som sätter prägel på platsen och är ett viktigt bidrag till stadens identitet. Många butiker, restauranger och caféer drivs av egenföretagare som tillsammans bidrar till stadens själ genom sitt speciella utbud. Att konsumera lokalt är att agera hållbart. När du handlar lokalproducerade varor minskar de övergripande transporterna eftersom råvarorna finns i närheten eller att du redan i butiken får rätt vara i rätt storlek och inte behöver skicka returer.

Stadskärnan är ett resultat av alla förändringar genom historien och kommer att överleva genom anpassning. Hur den kommer att se ut och vilken funktion den kommer att ha framöver bestämmer vi gemensamt genom att engagera oss i samverkan, utnyttja vår konsumentmakt och påverka politiskt. Din värdefulla stadskärna behöver dig – ingen puls utan din!

Björn Bergman, VD Svenska Stadskärnor

Tillsammans med 43 samverkansorganisationer i följande städer: Borås, Bollnäs, Eskilstuna, Falköping, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Kiruna, Kristianstad, Laholm, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Motala, Mölndal, Nyköping, Oskarshamn, Piteå, Ronneby, Skellefteå, Sundsvall, Söderhamn, Södertälje, Sölvesborg, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Vännäs, Västervik, Västerås, Ystad, Åmål, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Med det önskar jag er alla en skön Valborgshelg, stan har öppet som vanligt!

Tack för att du läser – vi ses på stan!

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City

Bli medlem hos oss i Kalmar City

Tack vare våra medlemmar kan vi tillsammans med näringslivet, fastighetsägarna, Kalmar Kommun , Kalmarborna, föreningslivet mfl. utveckla vår vackra och historiska stadskärna. Hör av dig så berättar vi mer om hur du kan vara med och påverka!

intresseanmälan